Alege sa spui DA !

DA – Principiul de baza al improvizatiei, aplicat concret in viata ta de zi cu zi.

Pornind de la ideea ca viata in sine ne solicita o permanenta prezenta si capacitate de adaptare, intelegem ca este foarte util sa deprindem arta improvizatiei. Apar situatii neprevazute (si categoric nu putem controla fiecare aspect al vietii noastre), asadar trebuie sa „facem fata”, sa continuam sa existam in acest univers permanent in miscare.
Si de aceea este important sa stim sa improvizam. Sa gasim solutii rapide, sa dam raspunsuri potrivite si sa nu ramanem „pe loc”.

Ne putem inspira in voie din tot ceea ce lumea teatrului ofera. Uitandu-ne mai bine la antrenamentele de pregatire ale actorilor gasim raspunsurile si „cheitele magice” ce pot fi utilizate DE CATRE ORICINE.

Spune DA! Prima si cea mai importanta regula in improvizatie este sa ACCEPTI (evident acceptarea vine dupa ce ai OBSERVAT) ce se intampla cu tine si in jurul tau.

Accepta ceea ce viata iti scoate in cale. Si daca accepti si daca nu, situatiile tot apar. Doar ca in momentul in care accepti, beneficiezi de un lucru nou. Acesta este preluarea controlului. Incepi sa iti construiesti viitorul dintr-o noua perspectiva, aceea in care nu mai pierzi timp si energie negand ceea ce este evident, ci incepi sa lucrezi deja spre a gasi solutii, incepi sa CREEZI.

La Cursul de dezvoltare personala prin teatru ACT1, facem un mic joc ce are ca regula folosirea lui „Da, si…” dupa fiecare fraza spusa de colegi. Astfel se contruiesc povesti libere, nemaiauzite, exagerate, ce permit deblocarea imaginatiei si a creativitatii. In plus iti atrage atentia asupra lui „Da” si ajungi sa il folosesti din ce in ce mai mult. Cand adaugi „si” incepi sa construiesti. Atentie insa, daca in loc de „Da, si…” spui „Da,dar…” apare imediat lupta, nevoia de justificare, ucizi creativitatea si intri in negatie.

 

Daca am spune DA mai des am creea ocazii de a iesi din ritmul monoton, din zona de „pilot automat” in care ne invartim, fie ca vrem sa recunoastem sau nu. In primul rand pentru ca acest mic exercitiu iti cere SA DEVII CONSTIENT.

 

Improvizatia se naste in teatru, dar isi manifesta efectele in viata de zi cu zi, in care cei mai multi dintre noi il luam pe NU in brate si astfel sfarsim in situatii neconcordante cu sufletul nostru si cu mintea noastra. De aceea, noi, cei din echipa Qfeel, credem in puterea jocului si in DA-ul care ne face prezenti si constienti.

Asa ca, alege sa spui DA, si…! impreuna cu echipa Qfeel si vei fi surprins cat de mult ti se poate schimba viata!

grup de oameni la scoala de improvizatie