Ce înseamnă IMPRO?

Chiar asa! Ce inseamna sa improvizezi?

Sa o luam direct de la radacina.

A improviza = (v.tranz.) a compune, a alcatui (ocazional) repede, pe nepregatite o poezie, un discurs, o compoziție muzicală etc.; a face, a confectiona, a construi ceva la repezeala, din ce se găsește (si provizoriu).

Improvizatie -> improvization -> improvement (îmbunatatire) -> to improve (a imbunatatii) Nu din greseala aceste cuvinte au aceasi radacina. Deci prin definitie a improviza înseamnă a îmbunătății ceva deja existent.

Exista mai multe tipuri de improvizatie. Însă cand un actor spune jocuri de improvizatie se refera la jocuri de minim 2 persoane in care se construiesc: o scena, personaje, intriga si actiune, toate acestea fara decor, fara costume si fara recuzita. Improvizatia este un act de creatie spontan care traieste in prezent. Este actorie vie. Nimic nu este planificat dinainte, actorii primesc doar o locatie sau o tema si de acolo….poveste!

act 1 andreea vodita ovidiu leonte curs teatru improvizatie qfeel dezvoltare personala

Improvizatia cere utilizarea multor abilitati (atentie, creativitate, memorie, spontaneitate, conexiune cu partenerul, etc.) si tocmai de aceea la inceput e posibil sa simti ca nu iti iese asa cum ai vrea…sa spui ca: „eu nu sunt spontan”, „improvizatia nu e de mine” s.a.m.d. Partea superba este ca tot „sarind cu capul inainte” in scene, vei dezvolta fara sa vrei toate abilitatile necesare pentru ca, ghici ce: nevoia este mama invataturii.

Ma bucur sa spun totusi ca improvizația nu se aplică doar pe scena. Iar toate abilitatile dezvoltate in cateva luni de improvizatie incep sa isi faca simtita prezenta in viata de zi cu zi. Incepi sa vorbesti mai tare si mai clar pentru ca ai invatat pe scena ca e important ce spune personajul tau si publicul trebuie sa auda. Esti mai atent la oamenii din jurul tau pentru ca stii de la improvizatie ca doar find atent la partener, la ce spune si ce face puteti sa construiti mai departe o idee impreuna.

Dar ce am invatat in aproximativ 5 ani de cand fac improvizatie este ca…improvizatia nu este doar un proces de creatie. Devine un stil de viata. Renunti un pic la perfectionism, nu mai tii ca toate lucrurile din viata ta sa fie perfecte. Iti dai voie sa gresesti si mult mai important, sa inveti din greseli. Devii mai glumet, mai relaxat si mai deschis catre oamenii din jur. Tocmai de aceea improvizatia si dezvoltarea personala merg mana in mana. Ca sa nu mai zic de toate serile in care plec cu durere de obraji de la atata ras.

Dar nu ma crede pe cuvant, experimenteaza „pe barba ta” si poti trage tu concluzile dupa. Ideea e urmatoarea: „Singura constanta din Univers este schimbarea”. Fie ca vrei sau nu, lucrurile se schimba, tine de tine sa afli in ce directie.

Succes!

Cu drag, Andreea Vodita.