” Să spunem ce simțim și să simțim ce spunem. Vorbele să fie în acord cu viața.”  Seneca

Felul în care vorbim îi ajută pe cei care ne ascultă să își creeze o imagine despre noi. O persoană care comunică fluent, clar, fără trac, va reuși aproape de fiecare dată să se facă remarcată și să își facă cunoscut punctul de vedere în fața auditoriului.

În oricare dintre activitățile zilnice, comunicarea verbală este inevitabilă: la școală, la serviciu, la cumpărături, suntem puși în diferite situații de comunicare, iar părerea pe care interlocutorii noștri și-o creează despre noi se bazează și pe modul în care ne exprimăm.

Un mesaj important își poate pierde din valoare dacă nu este comunicat eficient.

Fie că este vorba de un examen oral, de susținerea unui proiect sau a unei opinii personale, la un interviu de angajare sau atunci când ne împrietenim cu cineva, trebuie să fim atenți la modul în care ne exprimăm și cum pronunțăm cuvintele. Dicția este elementul cheie din comunicare pe care multă lume, din păcate, îl neglijează. Cu toate că unele defecte de vorbire sunt mai greu de sesizat, este bine să nu le trecem cu vederea din obișnuință. Cele mai evidente și întâlnite defecte de vorbire sunt graseierea și sigmatismul, mai cunoscute prin denumirile de rârâit și sâsâit. Chiar dacă sunt mai greu de corectat, prin exerciții zilnice sau periodice și multă perseverență. rezultatele vor fi cele dorite.

Deseori se întâmplă să conștientizăm aceste probleme doar atunci când ajungem în situații stresante, ca momentele în care suntem nevoiți să vorbim în public. Deși multe studii arată că frica de vorbit în public este mai mare chiar decât frica de moarte, această fobie poate fi depășită prin exerciții care să ne ajute să căpătăm încredere în noi, în ceea ce vrem să transmitem și în felul în care vrem să facem acest lucru. O dicție corectă ne ajută să fim înțeleși mai ușor și ne ferește de unele situații stânjenitoare.

În cadrul cursurilor de dicție, alături de exercițiile pentru corectarea pronunției și cele de respirație, care vă ajută să respirați corect și să nu obosiți în timp ce vorbiți, veți învăța și tehnici speciale de stăpânire a emoțiilor și cum să gestionați astfel de situații. Doar prin exerciții și perseverență puteți reuși să transformați un defect de vorbire într-un adevărat atu.