Vorbitul in public – Sfaturi pentru a trece de la fobie la placere!

Palmele transpira. Mainile tremura. Bataile inimii se accelereaza. Gura se usuca. O gramada de perechi de ochi care judeca fiecare cuvant, fiecare gest.

Un puternic sentiment de neputinta si nesiguranta.

Daca analizam separat, ajungem la doua actiuni extrem de banale, pe care suntem obisnuiti sa le facem in fiecare zi.

Vorbim de cand suntem foarte mici si niciodata nu ne-am pus problema ca ar putea sa fie ceva penibil. In alta ordine de idei, zilnic suntem expusi. De cand iesim din casa, oameni straini ne privesc; pe strada, in autobuz, la servici. Cunoastem noi oameni in ocazii diverse si de sute de ori am avut ocazia de a ne prezenta si de a vorbi in public.

Insa doar atunci cand o facem cu titlu ofical, ne este frica.

De ce?

Exista parti in creier care sunt strict legate de pastrarea reputatiei. Acestea controleaza reactiile cand exista o amenintare in acest sens. In acele momente, autocontrolul este extrem de dificil de mentinut.

Frica de penibil, de esec, de pierdere a reputatiei; toate acestea ne impiedica sa ne simtim in largul nostru atunci cand vine vorba de vorbit in public.

Dar ce se intampla mai exact?

Atunci cand exista o amenintare corpul reactioneaza, eliberand o cantitate marita de adrenalina.

Muschii corpului se contracta, incercand sa ajunga intr-o postura fetala de aparare. Drept urmare, umerii se apleaca spre fata, iar coloana vertebrala se curbeaza. In incercarea de a indrepta pozitia, mainile si picioarele incep sa tremure, caci muschii din corp se pregatesc pentru un atac iminent.

Tensiunea creste si ea, iar sistemul digestiv se opreste in incercarea de a maximiza transmiterea de nutrienti si oxigen in organele vitale. Acest lucru conduce la uscarea gurii si sentimentul de “fluturi in stomac”.

Pupilele se dilata, de aceea focalizarea este dificila atunci cand privesti ceva de aproape, dar vederea la distanta este sporita. De aceea devii mult mai constient de privirea publicului.

Cum poti stapani vorbitul in public?

Pregatirea discursului incepe cu mult inainte de sustinerea acestuia.

Nu incerca sa incropesti o prezentare, gandind ca o sa te descurci la fata locului. Publicul te va asculta daca simte ca i-ai acordat respect, pregatind materialul foarte bine.

Aspecte ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o prezentare:

– introducere

– explicarea clara a temei

– exemple din experienta personala

– punctul tau de vedere

– concluzie

Structureaza – ti discursul si repeta fiecare capitol separat, pana cand ajungi sa il stapanesti ca intreg.

Este foarte important ca atentia ta sa nu fie focusata pe prezentarea in sine, slide-uri, ci catre audienta. Discursul trebuie sa iti fie atat de confortabil, incat tu sa poti comunica cu publicul in mod real, nefiind distras de emotiile ce vin din nesiguranta personala.

Modul in care repeti discursul trebuie sa fie cat mai apropiat de realitatea in care el se va desfasura.

Ia contact cu spatiul in care se va desfasura prezentarea. Factori ca pozitionarea publicului, luminozitate, zona in care te poti misca, sunt importanti in acomodare si nu trebuie sa te ia prin surprindere.

Detalii ca: unde pozitionez laptopul, unde sta publicul, locul unde exista slide-urile, trebuie luate in considerare, pentru ca repetand in acelasi conditii, face ca nivelul de confort sa creasca.

Repeta discursul cu cineva prezent.

Descopera ce anume se schimba atunci cand cineva te asculta. Daca acest lucru nu este posibil, adauga o motivatie in plus, inregistrand discursul tau. Acest fapt iti va spori atentia si vei avea timp sa remediezi acele aspecte de care nu erai constient.

Inainte de prezentare ia-ti 5 minute de concentrare.

Respira adanc de cateva ori si intinde-ti corpul, ridica bratele cu palmele impreunate deasupra capului. Acest lucru va activa hipotalamusul ce elibereaza hormoni care transmit un sentiment de relaxare.

Si nu in ultimul rand, acorda prezentei tale 3 calitati absolut necesare:

Sinceritate, Bunavointa si Entuziasm. Acestea sunt elemente cheie, ce fac ca discursul sa fie transmis cu o placere reala, ce va castiga publicul de la prima propozitie.

Data viitoare vom discuta despre modalitatile de exprimare; de la dictie la ticuri verbale, tonalitati si ritm, pana atunci …
MULT SUCCES!